Bungalov z brněnského předměstí


Absence rozumného územního plánu, s ním spojený nedostatek stavebních pozemků a zdlouhavý proces povolování staveb vedou v Brně k tomu, že se zastavují i malé parcely uvnitř zástavby.

Tenhle pozemek je ale specifický. V developmentu rodinných domů z přelomu století měl být zastavěn dvěma řadovými domky. Než k tomu ale došlo, rozhodli se majitelé jednoho z okolních již stojících domů parcely koupit. Na téměř dvacet let si tak udělali velkou zahradu a uchovali kousek zastavitelné parcely pro stavbu domu svých dětí.

Architektonickou studii jsme začali dvěma velmi odlišnými návrhy na relativně malém pozemku, který je ze třech stran obklopen rodinnými domy a jejich zahradami. Velmi rychle se ale vyjevil nejdůležitější návrhový aspekt domu. Je jím společenská odpovědnost. Odpovědnost vůči lidem, kteří kolem Vás žijí (mnohdy jen pár metrů daleko), lidem, které znáte celý svůj život a kterým rozhodně nechcete do výhledu na jih postavit dvoupatrový dům s podkrovím, který by většinu malých okolních zahrádek nemilosrdně zastínil a stabilizovanou lokalitu zdevastoval.

Výsledkem je nízký bungalov ve tvaru U využívající maximální zastavitelnou plochu pozemku, jehož výška je jen lehce přes tři metry. Ze dvou stran budou fasády od sousedů porostlé popínavými rostlinami, přesně tak, jako dvoumetrové dřevěné ploty, které tvoří hranice dnes. Z výšky domu vystupuje nadsvětlík obytné části, jehož úkolem je zajistit maximální možné solární zisky a zároveň je se hrou horního světla pracováno v interiéru, jehož podobu také řešíme.